Dieta kapuściana – wady i zalety. Przepis na zupę i jadłospis na 7 dni

2
dieta kapuściana

Dieta kapuściana jest niezwykle popularna, a osoby, które ją stosują potwierdzają, że można schudnąć nawet 5 kg w ciągu tygodnia. To dużo, ale należy pamiętać, że diety tej nie wolno stosować dłużej niż tydzień! Jest ona nieco monotonna i już po kilku dniach może się znudzić. Dietę kapuścianą najczęściej stosują osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów przed ważnym wydarzeniem, podczas którego pragną wygląd szczuplej. Przygotowanie zupy kapuścianej nie jest trudne i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Krok po kroku wytłumaczymy Ci, jak przygotować zupę według przepisu i przebrnąć przez dietę kapuścianą.

Zupa kapuściana – przepis

Składniki na zupę kapuścianą:

  • 1 główka kapusty,
  • 6 cebul,
  • 250 dag marchwi,
  • 25 dag kalarepy,
  • seler naciowy – 1 pęczek,
  • 6 lub więcej pomidorów (ewentualnie 2 puszki pomidorów)
  • 2 papryki,
  • pieprz, pietruszka, koperek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. W przypadku kapusty trzeba ją poszatkować.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do garnka i zalej wodą, tak by całkowicie zakryć warzywa.
  4. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania przypraw zupę według własnych upodobań. Pamiętaj jednak, że zupy nie wolno solić, ani dodawać rosołów, bulionów czy kostek rosołowych!

Dieta kapuściana – jadłospis na 7 dni

Każdy dzień stosowania diety kapuścianej powinien przede wszystkim uwzględniać spożywanie zupy kapuścianej w dowolnej ilości. Codziennie należy także wypijać ok 2 litry niegazowanej wody. Przyjmowanie płynów może uwzględniać również niesłodzone herbaty, soki, herbatę i kawę. Pamiętaj, aby nie spożywać alkoholu ani produktów mącznych.

Dzień 1: Jedz wyłącznie owoce, ale unikaj spożywania bananów.

Dzień 2: Dzień możesz rozpocząć od pieczonych ziemniaków. Następnie w ciągu dnia jedz warzywa, ale unikaj kukurydzy i innych warzyw zawierających skrobię.

Dzień 3: Spożywaj warzywa i owoce. Nadal unikaj jednak warzyw skrobiowych.

Dzień 4: Jedz wyłącznie banany, mleko oraz jogurty.

Dzień 5: Spożywaj tylko pomidory – nawet 8 sztuk dziennie. Dodatkowo włącz do diety białka w postaci ryb, kurczaka lub indyka.

Dzień 6: W tym dniu jesz wyłącznie białka pod taką samą postacią jak w dniu 5-tym. Dodatkowo należy jeść warzywa unikając skrobiowych.

Dzień 7: To ostatni dzień dietowych zmagań. Jedz warzywa, owoce oraz pij soki. Unikaj bananów.

Musisz wiedzieć, że po pomyślnym przebrnięciu przez tygodniowy proces diety kapuścianej, musisz przejść na dietę niskokaloryczną, w przeciwnym przypadku czeka Cię efekt jojo i powrót zgubionych kilogramów, których utrata była przecież dużym wyrzeczeniem!

Dieta kapuściana – wady i zalety

Pamiętaj, że dieta kapuściana nie jest pozbawiona wad i zalet. Przede wszystkich do jej plusów można zaliczyć dość szybkie chudnięcie, bo któż nie chciałby schudnąć 5 kg w tydzień? Brzmi pozytywnie, prawda? Do wad należy zaliczyć jednak montonność diety, czyli konieczność ciągłego jedzenia zupy kapuścianej w dowolnych ilościach oraz warzyw i owoców. Inną wadą jest potencjalny efekt jojo, który może wystąpić w sytuacji, gdy po jej zakończeniu nie przejdziesz na dietę niskokaloryczną.

Ile można schudnąć?

Dieta kapuściana bez wątpienia pozwala zrzucić dużą ilość kilogramów w relatywnie krótkim czasie. Ścisłe przestrzeganie jadłospisu przez 7 dni pozwala schudnąć od 4 do 8 kg. To bardzo dużo, ale należy pamiętać, że po tygodniowym przebyciu diety, należy zaprzestać jej stosowania.

2 KOMENTARZE

  1. byłam na tej diecie i ogolnie nie bylo zle 🙂 da sie wytrzymac bo nawet glodu sie nie odczuwa tak wypelnia brzuch ;p jedyny problem jaki mialam to okropne wzdecia ;/ po obiedzie mialam brzuch jak bańkę i naprawde nie czulam sie zbyt dobrze i wspieralam sie dicopeg 10g zeby przyspieszyc trawienie. udalo sie ogolnie zrzucic 5 kg

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here